Hiukan tekniikasta

Palveluun on koottu kansanedustajien puheenvuorot eduskunta.fi:n SGML-datasta. Puheiden sanat erotellaan ja muunnetaan perusmuotoonsa Perusta-palvelulla, joka pohjautuu Sukija-projektiin.

Ruotsinkielisten puheenvuorojen sanoilla ei ole erityiskäsittelyä, joten sanapilvissä näkyy myös ruotsia joukossa, ja välillä myös useammassa taivutusmuodossa.

Mistä on kyse

Mistä eduskunnassa keskustellaan? Mitä oma edustajasi on sanonut? Puheenvuorot-palvelu pyrkii vastaamaan tällaisiin kysymyksiin.

Etusivu kertoo, mistä viimeisimmissä täysistunnoissa on puhuttu, ja kuka on ollut eniten äänessä. Istunnon puheenvuorojen useimmin toistuvat sanat on koottu sanapilveksi. (Yleisimmin toistuvat sanat, kuten "ja" on karsittu pois.)

Kunkin puhujan sivulla on vastaava sanapilvi kyseisen puhujan kaikkien puheenvuorojen yleisimmistä sanoista. Yleisyyksiä voi tarkastella myös vuosikohtaisesti.

Sanapilven sanan klikkaaminen vie sivulle, joka kertoo sanan yleisyyden ja viimeisimmät puheenvuorot, joissa se esiintyy.

Palvelusta tarjoaa syötteen kunkin puhujan puheenvuoroista, kaikista uusimmista istunnoista sekä puheenvuoroista joissa esiintyy tietty sana. Lue lisää syötteiden käytöstä.

Palvelun tietolähteenä ovat eduskunnan täysistuntojen pöytäkirjat ja niistä nimenomaan puheenvuoro-osuudet.

Mitäkö tekemistä tällä on mainion Kansan muisti -palvelun kanssa? Tämä palvelu liitetään mahdollisesti myöhemmin osaksi sitä. Tässä vaiheessa kiitokset KaMulle osoitteen tarjoamisesta tälle palvelulle.

— tekijä